wtorek, 24 września 2019

Olej palmowy - czemu jest taki szkodliwy?


Jest to jeden z najtańszych olejów na świecie, kochają go producenci żywności. Dziś wszystko o oleju palmowym, czy nam szkodzi i jakie skutki dla środowiska niesie jego produkcja. 

Olej palmowy powstaje z nasion palmy oleistej, ze względu na wolniejsze utlenianie się i odporność na wysokie temperatury ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Znajdziesz go w składzie żywności z długim terminem ważności. Jest tani i wydajny. Jego produkcja prowadzi do coraz to większej wycinki obszarów leśnych, co rzutuje na cały ekosystem. Wycinka lasów pod pola uprawne palmy skutkuje zmianami klimatu, zagraża naturalnej roślinności a także powoduje wymieranie gatunków zwierząt (zagrożone wymarciem są m.in. tygrys sumatrzański, orangutan i słoń indyjski).

Producenci żywności najczęściej stosują utwardzoną postać oleju palmowego, który obfituje w szkodliwe tłuszcze trans. Odpowiedzialne są one za otyłość, choroby serca i cukrzycę typu drugiego. Olej palmowy można znaleźć dosłownie wszędzie, jest składnikiem ciasteczek, batoników, przetworzonej żywności, chipsów, słodyczy, mrożonych przekąskach a także kosmetyków - mydła i szamponu do włosów

Uważnie czytaj etykiety, producenci ukrywają olej palmowy w składzie swoich produktów pod różnymi nazwami są to:

- tłuszcz palmowy
- olej roślinny utwardzony
- tłuszcz częściowo utwardzony
- tłuszcz roślinny utwardzony

Staraj się ograniczyć spożycie produktów mających w składzie olej palmowy. Będzie to z korzyścią dla Twojego zdrowia i ciała. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz