Jest to jeden z
najtańszych olejów na świecie, kochają go producenci żywności. Dziś wszystko o
oleju palmowym, czy nam szkodzi i jakie skutki dla środowiska niesie jego
produkcja.
Olej palmowy powstaje
z nasion palmy oleistej, ze względu
na wolniejsze utlenianie się i odporność na wysokie temperatury ma szerokie
zastosowanie w przemyśle spożywczym. Znajdziesz go w składzie żywności z długim
terminem ważności. Jest tani i wydajny. Jego produkcja prowadzi do coraz to
większej wycinki obszarów leśnych, co rzutuje na cały ekosystem. Wycinka lasów
pod pola uprawne palmy skutkuje zmianami klimatu, zagraża naturalnej
roślinności a także powoduje wymieranie gatunków zwierząt (zagrożone wymarciem
są m.in. tygrys sumatrzański, orangutan i słoń indyjski).
Producenci żywności najczęściej stosują utwardzoną postać
oleju palmowego, który obfituje w szkodliwe tłuszcze trans. Odpowiedzialne są one za otyłość, choroby serca i
cukrzycę typu drugiego. Olej palmowy
można znaleźć dosłownie wszędzie, jest składnikiem ciasteczek, batoników, przetworzonej żywności, chipsów, słodyczy, mrożonych przekąskach a także kosmetyków - mydła
i szamponu do włosów.
Uważnie czytaj etykiety, producenci ukrywają olej palmowy w
składzie swoich produktów pod różnymi nazwami są to:
- tłuszcz palmowy
- olej roślinny utwardzony
- tłuszcz częściowo utwardzony
- tłuszcz roślinny utwardzony
Staraj się ograniczyć spożycie produktów mających w składzie
olej palmowy. Będzie to z korzyścią dla Twojego zdrowia i ciała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz