Kojarzy się z popularnym
motywem na Halloween, ale dynia ma o wiele więcej do zaoferowania.
Dynia działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia nasz układ
odpornościowy. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna
i bogata w błonnik, dlatego zalecana
jest osobom, które chcą schudnąć. Z pozytywnych korzyści warto dodać, że
reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Dynię zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ obniża poziom
cholesterolu we krwi.
Pestki dyni są
skarbnicą odżywczych właściwości. Zawierają cynk, który dba o skórę, włosy i paznokcie a magnez wspomaga pracę układu nerwowego. Pestki dyni uzupełnią też niedobór żelaza.
Miąższ dyni zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,E
i K, oraz rozpuszczalne w wodzie - C i z grupy B. Im bardziej kolor dyni jest
pomarańczowy, tym więcej zawiera karotenów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz