piątek, 11 października 2019

Dynia i jej zdrowotne właściwości


Kojarzy się z popularnym motywem na Halloween, ale dynia ma o wiele więcej do zaoferowania. 

Dynia działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i bogata w błonnik, dlatego zalecana jest osobom, które chcą schudnąć. Z pozytywnych korzyści warto dodać, że reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Dynię zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi. 

Pestki dyni są skarbnicą odżywczych właściwości. Zawierają cynk, który dba o skórę, włosy i paznokcie a magnez wspomaga pracę układu nerwowego. Pestki dyni uzupełnią też niedobór żelaza.
Miąższ dyni zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,E i K, oraz rozpuszczalne w wodzie - C i z grupy B. Im bardziej kolor dyni jest pomarańczowy, tym więcej zawiera karotenów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz