czwartek, 25 kwietnia 2019

Zdrowo do lata - czyli co warto jeść 3


Pomidory – źródło m.in. beta-karotenu, potasu, sodu i witaminy C. Zawierają też likopen (więcej jest go w pomidorach poddanych obróbce termicznej) który jest silnym przeciwutleniaczem – zapobiega nowotworom i chorobom serca. 

Seler naciowy – bardzo nisko kaloryczne warzywo, idealne na przekąskę w ciągu dnia. Możesz go chrupać między posiłkami bez obaw o sylwetkę. Bogaty w witaminę C, fosfor i potas 
.
Fasolkafasolka szparagowa może zastąpić mięsny posiłek a to za sprawą dużej zawartości białka. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, witaminę C, witaminę E i witaminy z grupy B, potasu, wapnia, magnezu. Źródło błonnika, zapewnia uczucie sytości na długi czas i działa korzystnie na trawienie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz