wtorek, 30 kwietnia 2019

Zdrowo do lata - czyli co warto jeść 4


Czwarta część naszego cyklu 

Kalarepa – główka kalarepy pokrywa dziennie zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Zapobiega zaparciom, korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i wspomaga trawienie. Staraj się jeść kalarepę na surowo – zachowa wtedy najwięcej zdrowotnych właściwości. 

Brukselka – bogata w witaminy, sole mineralne i błonnik. Posiada największą ilość białka ze wszystkich warzyw kapustnych i ma niewielką ilość kalorii. Po zjedzeniu poczujesz sytość na dłuższy czas. 

Słonecznik – nasiona słonecznika zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, witaminy z grupy B oraz cynk. Słonecznik poprawia wygląd cery i wspomaga odporność. Jedz świeże pestki słonecznika, niełuskane. Mają najwięcej wartości. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz