środa, 30 października 2019

Jesienna porcja zdrowia


Na bazarach jest teraz mnóstwo świeżo zebranych warzyw i owoców. Korzystajmy z nich właśnie  w tym jesiennym okresie, bo to naturalne źródło witamin i mikroelementów. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są właśnie te, świeżo zebrane bez długiego przechowywania w chłodniach czy piwnicach.

KAPUSTA - jest tania i ma wiele zalet. Działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Kapusta jest bogata w witaminy: C, A, B1 i B2 oraz E. Oprócz witamin zawiera szereg minerałów: wapń, fosfor, żelazo i magnez. Najwięcej witaminy C znajduje się w tzw. głąbie kapusty, dlatego nie pozbywaj się go tylko schrup jak jabłko lub marchewkę. Kapusta jest niskokaloryczna, zatem jedz ją bez obaw.

MARCHEW - zawiera sporą dawkę karotenu, czyli prowitaminy A. Karoten działa korzystne na nasz wzrok, wzmacnia skórę i poprawia jej koloryt. Najwięcej karotenu przyswoisz pijąc świeżo wyciśnięty sok z marchwi . To smaczne warzywo zawiera też kwas foliowy - co jest bardzo istotne dla kobiet planujących ciążę i witaminę C.

KABACZEK - to warzywo idealnie odkwasza organizm. Jeśli spożywasz duże ilości mięsa i białego pieczywa, może dojść do zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie przyśpiesza starzenie się organizmu ale i zatrzymuje wodę a komórki rakowe w kwaśnym środowisku mają sprzyjające warunki do rozwoju. 

DYNIA - pestki dyni to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Bogate w cynk, który działa korzystnie na skórę, zwalcza trądzik i hamuje wypadanie włosów. Zawierają mnóstwo witamin z grupy B a także magnez, fosfor, żelazo. Pestki dyni pomogą też w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. 

ŚLIWKI - bogate źródło pektyn a te działają bardzo korzystnie na nasz organizm - obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych. Jednak największą zaletą pektyn jest fakt, że w trakcie trawienia wiążą szkodliwe metale ciężkie, przez co łatwiej je wydalamy. Działają oczyszczająco i regulują pracę jelit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz