Na bazarach jest
teraz mnóstwo świeżo zebranych warzyw i owoców. Korzystajmy z nich właśnie w tym jesiennym okresie, bo to naturalne
źródło witamin i mikroelementów. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są właśnie te,
świeżo zebrane bez długiego przechowywania w chłodniach czy piwnicach.
KAPUSTA - jest
tania i ma wiele zalet. Działa przeciwnowotworowo,
zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
jelita grubego. Kapusta jest bogata w witaminy: C, A, B1 i B2 oraz E. Oprócz
witamin zawiera szereg minerałów: wapń,
fosfor, żelazo i magnez.
Najwięcej witaminy C znajduje się w tzw. głąbie kapusty, dlatego nie pozbywaj
się go tylko schrup jak jabłko lub marchewkę. Kapusta jest niskokaloryczna, zatem jedz ją bez obaw.
MARCHEW - zawiera
sporą dawkę karotenu, czyli prowitaminy A. Karoten działa korzystne na nasz
wzrok, wzmacnia skórę i poprawia jej koloryt. Najwięcej karotenu przyswoisz
pijąc świeżo wyciśnięty sok z marchwi . To smaczne warzywo zawiera też kwas foliowy - co jest bardzo istotne
dla kobiet planujących ciążę i witaminę C.
KABACZEK - to
warzywo idealnie odkwasza organizm. Jeśli spożywasz duże ilości mięsa i białego
pieczywa, może dojść do zakwaszenia
organizmu. Zakwaszenie przyśpiesza starzenie się organizmu ale i zatrzymuje
wodę a komórki rakowe w kwaśnym środowisku mają sprzyjające warunki do rozwoju.
DYNIA - pestki
dyni to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Bogate w cynk, który działa
korzystnie na skórę, zwalcza trądzik i hamuje wypadanie włosów. Zawierają
mnóstwo witamin z grupy B a także magnez, fosfor, żelazo. Pestki dyni pomogą
też w walce z pasożytami przewodu pokarmowego.
ŚLIWKI - bogate źródło
pektyn a te działają bardzo
korzystnie na nasz organizm - obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają
powstawaniu kamieni żółciowych. Jednak największą zaletą pektyn jest fakt, że w trakcie trawienia wiążą szkodliwe metale
ciężkie, przez co łatwiej je wydalamy. Działają oczyszczająco i regulują pracę
jelit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz